11 Şubat 2018 Pazar

Ayza isminin gerçek anlamı ne? Kötü anlamlı bir isim mi?

Evet, Ayza kötü anlamlı bir isimdir maalesef.



Ne yazık ki internetteki bazı isim sözlüklerinde Ayza'nın anlamı yanlış belirtilmekte...
Ayza iddia edildiği gibi 'ay gibi güzel yüzlü kız’ anlamına sahip değildir!
İçinde 'ay' kelimesi geçse de Ayza'nın 'ay'la bir ilgisi yoktur.


Ayza esasen Türk mitolojisinden gelen bir isim.
Ayza Türk mitolojisindeki kötü ruhtur.

Şöyle ki, Türk mitolojisindeki doğum ve bereket tanrıçası Umay'ın, kötü ruhlar etkisinde zarar vermeye çalışan bir yönü de vardır.
Ayza’nın doğumu zorlaştıran ve çocuğun dünyaya gelmesini engellemeye çalışan kötü ruh olduğuna inanılır.
Ayza gibi kötü ruhlar çocuklara ve kadınlara zarar vermekle görevlilerdir. 

















Güzel anlamlı bir isim mi arıyorsunuz? Buraya tıklayıp isim önerisi isteyebilirsiniz.

20 yorum:

  1. Saçmalamayın ya kötü ruh demekmis...
    Turkmenistanda da yaygın olarak ayza isminin konuldugunu biliyormuydunuz siz acaba eski türkçe bir isim ve hükümdar kadın anlamını taşır insanları yanlış yönlendirmeyin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farz edelim ki ben saçmalıyorum. Peki alıntı yaptığım akademisyenler de mi saçmalıyor?

      Ayza Türk mitolojisinde bebeklere ve hamile kadınlara rahatsızlık veren kötü ruhtur.
      Size kaynaklarıyla birlikte sundum.

      Ayza'nın “hükümdar kadın” anlamına geldiğini gösteren güvenilir bir kaynak var mı? Varsa şayet görmeyi çok isterim.
      Ayza'nın "hükümdar kadın" veya başka olumlu bir anlama sahip olduğuna hiçbir lügat veya Türkçe sözcük inceleme kitabında rastlamadım ben.

      Sil
    2. HAKLISINIZ AYZA BİR TANRIÇA İSMİDİR. ALLAH'TAN BAŞKA İLAH OLMAZ.

      Sil
    3. Hakikaten saçmalamışsın arkadaşin söylediği gibj türkmenistanda yaygınca kullanıliyor hatta ayza isminde tanıdığım bir türkmen bayan var ve hükümdar kadın anlamını taşıyor abuk sabuk bilgileri toplayıp burda insanları farklı yönlendirme

      Sil
    4. Saçmalığın daniskası sen bir kere ruh un ne olduğunu ve kimden geldiğini bilsen böyle boş boş konuşmazsın.

      Sil
  2. Benim adımı da ayza koymuşlar

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, öncelikle emeğinize sağlık. Her ne kadar diğer arkadaşlar anonim bir şekilde sizi kötülemiş ve suçlamış olsa da, kaynaklarınızı göstererek bu bilgiyi sunduğunuz için çok teşekkür ederim. Ben de Türk Mitolojileri ve Halk İnanışları dersi alıyorum ve bu bağlamda Umay Ana'yı işlerken karşıt bir figür olan Ayza da karşıma çıktı. İnsanlar, nedense, kötü bir figüre verilmiş adları kendilerine yakıştırmıyorlar; ancak daha birçok ismin anlamını bilmeden 'popülaritesi' veya 'estetiği' nedeniyle tercih ediyorlar. Tekrardan ellerinize sağlık, sayenizde Ayza'nın ne olduğu hakkında daha iyi bir bilgi edindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Sizin gibi araştırmacı ruhlu bir insanın yorumu benim için çok değerli.

      Sil
  4. O ismi çocuklara koymayın, yazı çok doğru maalesef

    YanıtlaSil
  5. Anneannemin kardeşinin adı Ayza idi. Yani annemin dayısının adı. Erkek adı olarak bildim hep ben. Anneannem hep öz Türkçe konuşurdu. Ayza adının da öz Türkçe olduğunu düşünürdüm, doğruymuş. Demek şaman inancından geliyor. Ancak kötü ruh eskiden olabilir. Sonradan anlam değişimine uğramıştır.Yavuz sözcüğü de olumsuz anlamından zamanla sıyrılmış bir sözcüktür.

    YanıtlaSil
  6. Çok bilmiş
    Ayza isminin anlamı:AY GİBİ VEYA AY GİBİ GÜZEL YÜZLÜ KIZ DEMEKTIR

    YanıtlaSil
  7. Hahahahah adam bir suru kaynak gostermiş, aksini söyleyen kanıtlasın demiş, hala 'çok bilmiş' diyorlar :))) Cocugunun adini googledaki ilk cikan sozluge bakarak ayza koyanlar bunu begenmedi

    YanıtlaSil
  8. Öncelikle arkadaşımız malesef geri kalmş literatürdeki anlamı ayyüzlü güzel kız demektir kaldıki mitoloji ve destanların hepsi gerçek olmadığına göre bunu buraya koyarak kesin anlamı şudur demek kendince yorum yapmaktan fatksızdır sen kendince mitolojinde yaşamaya devam et biz literatürdeki anlamına odaklanırız 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hassasiyetinizi anlayabiliyorum. Sanırım sizin veya çocuğunuzun ismi Ayza. Kulağa hoş gelen bir isim. Bunu inkar etmiyorum.
      Anlam olarak ise maalesef iyi değil.

      Ayza'nın literatürde "ay yüzlü güzel kız" anlamına geldiğini iddia etmişsiniz. Hangi literatürde acaba? Örnek verebileceğinizi düşünmüyorum, çünkü Ayza'nın öyle bir anlamı yok.
      Ben verdiğim bilgilerden ve kaynaklardan eminim.

      Sil
    2. mitolojiden bahsediyorsun yahu 😂😂 sözlük anlamı litratürde belli anlamı bu yani demek senn bilgi orta çağda kalmış hala diretiyorsun mitoljiye inanıpta sözlüğe inanmayanda nebiliyim 😂😂

      Sil
    3. Belli ki iyi araştırma yapmadan kızınıza Ayza ismini vermişsiniz. Bunu bastırmak için de bu araştırmacı yazıyla dalga geçiyorsunuz. Hassasiyetinizi anlayabiliyorum. Kırdıysam da özür dilerim. Ancak Ayza'nın anlamı tam da belirttiğim gibi. Ayza Türk mitolojisindeki kötü ruhtur. Kültürümüzde başka bir anlamı yoktur. "Sözlükte, literatürde anlamı belli" demişsiniz, ama herhangi bir kaynak gösteremiyorsunuz. Gösteremezsiniz de zaten. Ya da "sözlük" diye bahsettiğiniz şey hiçbir bilgi vermeden her isme güzel anlamlar uyduran şu isim siteleri mi?

      Sil
  9. Yahu Bırakın şuhurefa lafları, mafları, kovanozları.
    Konunun gerçekliği burada!
    Günün birinde Trabzon ilinde ikiz çoçuk dünya'ya gelir. Biri erkek, biri de kız. Erkek olan AYAZ, kız olan AYZA olarak kayıtlara geçer. Ayza Adı, Ayaz adından alıntıdır. Ayaz ismi soğuk anlamına gelir ayrıca AYDEDE anlamında taşir! Kısaca Ayza isminin anlamı AYDEDE'NIN KIZI yani AYGİBİ GÜZEL YÜZLÜ KIZ. hepsi bukadar! Yok efendim DÇ böyle yazmış. Yok efendim prof böyle yazmış yahu bırakın bu tip inançları. Benim kızım Adı Ayza ve 3 yaşinda, Annesine hamilelikte yardımcı olmuş ve kardeşine çok güzel ablalık yapmakta. Hele bir "NENEM LAİİLAHAİLLELLAH" söyleyiş var. Nenem öteki taraftan gelmesi var 😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah baĝışlaşın evladınızı. Çocuğunuzun ismine kötü yorum yapılmasını elbette kimse istemez. Ancak kendi isteğimize göre isimlerin harflerini değiştirip bir bağlantı kuramayız. Ayza isminin Ayaz ismiyle bir alakası yoktur. Ayza isminin anlamı yazımda detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

      Sil
    2. bnce sen orta çağ miyoljisinde yaşamaya devam et kardeş ejderha falan filan 😂

      Sil
    3. Asena, Umay, Bengisu, vs. bunların hepsi mitolojiden gelen isimler. Bu isimler mitolojide güzel bir anlama sahip oldukları için tercih edilmektedir. Benimle birlikte Türkiye'de sizin deyiminizle milyonlarca kişi orta çağda yaşıyor öyleyse.
      Bazı isimlerin hem mitolojide, hem tarihte, hem sözlükte anlamı vardır evet. Fakat Ayza bu isimlerden biri değil. Ayza mitolojik bir isimdir ve mitolojide kötü bir anlamla geçmektedir.

      Sil